Fekteglede for alle, og spesielt jenter er velkomne

Med få jenter i idretten tok Oslo Fekteklub grep og åpnet dørene for jenter fra hele landet til en inspirerende fektecamp. Målet var å vise jenter idrettsglede og fellesskap, og bidra til å utjevne kjønnsforskjellen i en sport der kvinner er underrepresentert.

Oslo Fekteklub, en av Norges eldste og mest tradisjonsrike fekteklubber, har de siste årene intensifisert sitt fokus på inkludering og likestilling. Klubben holder til på Kuben Yrkesarena på Økern i Oslo Øst, et område som har opplevd stor vekst, og jobber målrettet for å tilby fekting til bredere befolkningsgrupper. Blant klubbens tiltak er en rekke aktiviteter som skal få flere jenter inn i idretten – et initiativ som nylig ble feiret med en egen jentecamp.

 

Inspirerende rollemodell og trener

Trener Julia Broniszewska, tidligere landslagsfekter for Polen, har vært en viktig del av Oslo Fekteklub siden 2022. Med erfaring fra internasjonale treningsmiljøer i London, bidrar hun aktivt til å bygge et inkluderende og motiverende klubbmiljø.

-Vi ønsker å vise at fekting kan være en sport for alle. Målet er å senke terskelen og gjøre det enklere for flere, spesielt jenter, å begynne med fekting og oppdage hvor givende det kan være, sier Julia.

Hun har raskt blitt en viktig ressurs i klubben, kjent for sitt engasjement og profesjonelle tilnærming til både trening og organisasjon.

Populær fektecamp for jenter

Oslo Fekteklubs jentecamp ble opprinnelig planlagt som et tiltak for klubbens egne jenter, med støtte fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet). Med støtte fra Norges Fekteforbund ble campen åpnet opp for jenter fra hele landet. Dette tiltaket viste klubbens ambisjon om å gjøre fekting mer tilgjengelig for jenter, og det fremhevet deres rolle i å skape inkluderende idrettsmiljøer. Fekteforbundet har også lagt vekt på å støtte initiativer som fremmer like muligheter og breddeidrett.

Campen, som samlet 47 jenter i alderen 8 til 18 år fra 10 ulike klubber, fokuserte på selvtillit, ferdighetsutvikling og inkludering i idretten. Programmet inneholdt både fektetrening, mental trening, yoga og en lysende «glow-in-the-dark»-disco, med overnatting i soveposer i fektehallen, noe som ga deltakerne et morsomt avbrekk og et fellesskap som inspirerte til videre deltakelse. Ledet av Oslo Fekteklubs trener Julia, med hjelp fra unge kvinnelige assistenttrenere og rollemodeller, og frivillige fektemødre, ble campen en suksess.

En klubb med ambisjoner for fremtiden

Oslo Fekteklub planlegger å videreføre jentecamper og rekrutteringstiltak i årene fremover. Med mål om å opprettholde sitt flerkulturelle miljø, ønsker de å rekruttere enda flere barn og unge fra ulike bakgrunner. Klubben setter søkelys på fellesskap og likestilling, og ønsker å være et naturlig førstevalg for de som vil begynne med fekting i Oslo. Derfor har klubben lagt mye arbeid i å søke midler for å sikre at klubben kan tilby nødvendig utlånsutstyr, arrangere sosiale tiltak og dekke deler av kostnadene ved konkurranser, slik at flere barn og unge kan prøve fekting uten å bekymre seg for høye kostnader og få gode felles fekteopplevelser.

Barneidrettsansvarlig Aina Grødahl forklarer klubbens tilnærming:

-Vi ønsker at barn skal ha et trygt og inspirerende sted å prøve seg på fekting, danne vennskap og oppleve mestring og idrettsglede. Ved å fokusere på utvikling og inkludering fremfor kun resultater, sikrer vi at barna kan vokse både sportslig og personlig.

Som klubbformann Yngve Eliassen sier: -Fekting er en idrett for alle, og klubbens aktiviteter og medlemsmasse gjenspeiler nettopp dette.

Oslo Fekteklubs arbeid med inkludering og jenterekruttering viser hvordan idrett kan styrke samhold og hvordan målrettet arbeid for likestilling kan skape positiv endring i idrettsmiljøet.

-Bli med oss når vi fortsetter å fremme jenter og inkludering i idretten og vise fordelene med fekting, avslutter trener Julia Broniszewska.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *