Den siste tiden har over 15.700 fjerdeklassinger konkurrert i Batterijakten, og barna har samlet inn over 650.000 brukte batterier til gjenvinning. Samtidig har de stått på for at lokalmiljøer landet over skal ta ansvar for batterisøpla si.
Det er tre hovedvinnere og 15 fylkesvinnere. Flere klasser oppnådde maks poengsum på 2000 poeng, og vinnerne ble trukket blant disse.
Tre klasser gikk helt til topps og vant hovedpremien på 10.000 kroner. Det var klasse 4A ved Bråte skole, 4. ved Beiarn barneskole og 4. ved Stavanger Kristne grunnskole. I tillegg har det blitt kåret en fylkesvinner i hvert fylke, og disse klassene vil få 4.000 kroner hver. Tåsen skole ble fylkesvinner i Oslo.
Hva klassene skal bruke pengene på er opp til dem, men de oppfordres til å bruke pengene på noe miljøvennlig som kommer hele klassen til gode.
En skikkelig dugnad
Fjerdeklasser fra hele landet har de siste tre ukene deltatt i skolekonkurransen Batterijakten, der elevene konkurrerer om å samle inn batterier til gjenvinning på riktig vis. Batterijakten arrangeres av Miljøagentene, i samarbeid med Clas Ohlson, VARTA og RENAS.
Et viktig mål med konkurransen er å lære barna å ta vare på jordas ressurser, og å vise dem at miljøutfordringer kan løses sammen.
– Batterijakten er en skikkelig dugnad, og elevene tar virkelig oppdraget på alvor, sier Ingvild Swane, prosjektleder for Batterijakten. – De er fulle av engasjement og løsninger, også for å spre kunnskap om batterigjenvinning og hva det gjør for jorda vår.
Fjerdeklassinger fremmer lokal batteribevissthet
Nytt av året er det at elevene har blitt belønnet for å få andre til å gjenvinne sine batterier, heller enn at eleven selv skulle samle mest mulig. Barnas tiltak har preget lokalmiljø landet over de siste ukene.
– Vi har sett bygdefester med batterigjenvinning som tema, hjemmelagde flygeblader og batteribokser, og ikke minst leserinnlegg i lokalaviser og kunnskapskampanjer på gjenvinningsstasjoner. Elevene har virkelig gjort en kjempeinnsats, forteller Swane.
Swane er ikke i tvil om at innsatsen har en effekt.
– Når flere leverer sine batterier, hindrer vi mange branntilfeller i søppelanlegg, og får brukt verdifulle metaller om igjen. Vi har ønsket at elevene skal se at de kan bidra til forandring, og det tror vi de har sett nå.