Foto: Sajandan Rutthira

Studentidretten er i en krisetilstand!

Tekst: Jamil Dost, OSI

Som styreleder i Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) har jeg kun en ting på ønskelisten før jul: at alle studenter får et godt idrettslig tilbud! Ønsket burde være et selvfølge, men det er det dessverre ikke.

Et julemirakel må trolig til for at jeg skal få ønsket mitt oppfylt. Årsaken til dette er den altfor dårlige anleggsdekningen i Oslo. Det er ikke bare et problem for studentidretten i byen, men også for resten av Osloidretten. Situasjonen er forferdelig, men tross alt ingen stor overraskelse.

I 2022 ble OSI sitert på at over 800 studenter stod på venteliste i Universitas. I høst ble vi igjen kontaktet av Universitas. Den eneste forskjellen er årstallet og antallet på venteliste. Det står i overkant av 1.000 studenter på venteliste og roper etter en plass. Og dette er kun tall vi som klubb sitter på. Norges Studentidrettsforbund meldte om at så mange som 6.000 studenter står i kø på landsbasis. Det er altså lite som er nytt, dessverre.

Studentidrettslag sitter på løsningen

Jeg er sikker på at vi som studentidrettslag er i stand til å håndtere de problemer mange norske studenter står i. OSI er et av landets største studentidrettslag og tilbyr 32 forskjellige idretter for drøye 3.400 medlemmer på tvers av en rekke studieretninger og -institusjoner i Oslo. Det er altså i overkant av 3.400 studenter som får et godt idrettslig tilbud i egen studieby. Med på kjøpet får de bedre psykisk og fysisk helse, samt et sosialt miljø hvor en føler på samhold og tilhørighet.

God helse blant studenter er nemlig ingen selvfølge. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT-undersøkelsen) viste til urovekkende tall i sin hovedrapport i 2022. Det utgår av rapporten at kun 4 av 10 studenter oppgir god livskvalitet, og at mengden med psykiske plager øker. 1 av 3 rapporterer at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med.

Beste medisin

Løsningen er å tilby et attraktivt og allsidig idrettstilbud som alle studenter kan være en del av. Kombinasjonen av et sosialt miljø, fysiske aktiviteter og psykisk velvære er den beste resepten mot ensomhet og psykiske plager. Det er dessuten helt unikt for studentidretten, og noe alle burde få lov til å del i. Men hvordan skal vi levere løsningen, uten å ha fysisk plass til alle?

Vi er avhengig av at det bygges flere idrettsanlegg, og at det gjøres snarest. Kapasiteten er sprengt, og ventelistene vil bare bli lengre. Politikere, med utdannings- og velferdssektoren i spissen, må ta ansvar. Vi må se en tydelig handlingsvilje. En vilje til å foreta endringer på lokalt og nasjonalt nivå. Vi ønsker å gjøre det lett for politikerne, og tilbyr en løsning ved siden av problemet; utbygging må til enhver tid foregå med idrettens behov i bakhånd – hvilket fullstendig neglisjeres i skrivende stund.

Når nye studentboliger skal reises, må man alltid sørge for at studentidrettens behov ivaretas. Å for eksempel bygge en større kjeller med rom til en dansesal eller et bordtennis rom hadde ikke bare vært til gunst for studentidretten. Det hadde også løftet det sosiale miljøet i studentboligen og skapt en naturlig møteplass for boligens beboere. Da er vi avhengig av at idrettens behov ivaretas når utbygging planlegges.

For studenter er studentidretten den absolutt beste og mest allsidige sosiale møteplassen ved siden av studiet. En forutsetning for at studenter skal få ta del i studentidrettsfellesskapet, er plass til å gjøre det. Den plassen har vi ikke. Løsningene er dog mange, men krever politisk vilje. Resultatet er bedre velvære blant norske studenter, og ringvirkningene vil vare i mange år fremover.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *