Mange liker å plante når det blir vår og sommer. Og på biblioteket kan man hente frø - helt gratis. Bilde: Pixabay

Planting: Har du hørt om dette tilbudet?

Det går mot vår, og hvem drømmer vel ikke om å plante da. I så måte tilbyr flere bibliotek langt mer enn bøker, men har også utlån av flere ulike typer frø – helt gratis!

Tekst: Rune Langnes

Grønne fingre? Mange av oss har ventet lenge på den – våren. Når graderstokken endelig viser stadig flere plussgrader, fuglene kvitrer og sola varmer. Det spirer og gror. Og mange elsker også å finne frem blomsterpotter, fikse i hagen og plante selv. Det ikke alle vet er at flere bibliotek nå tilbyr flere typer ulike frø. Og nei, ikke koster det noe heller.

Oslo frøbibliotek

Oslo frøbibliotek tilhører Deichman sine avdelinger i Oslo. De har 15 ulike frø å velge mellom. Deriblant tomat, salat og ringblomst. Biblioteket tilbyr også “Håndbok for dyrking og frøsanking”, for deg som trenger mer informasjon – og inspirasjon. Du låner frø fra frøbiblioteket på våren, sjekker ut frø i skranken på biblioteket, og registrerer deg. Får du frø fra plantene du dyrker, bør disse helst leveres tilbake til biblioteket. Dette for å gi også andre en mulighet til å dyrke selv.

Eget bibliotek for studenter

Frøbibliotek finnes også på Universitetesbiblioteket i Oslo, og er et tilbud for studenter og ansatte på UiO. Hvordan det fungerer? Du velger de frøposene du har lyst på, inntil fire per person. Dyrkeoppskrift ligger i skuffen. På slutten av dyrkesesongen forsøker du å høste frø fra planten, og leverer de så tilbake til biblioteket slik at andre kan låne de kommende år.

Spirer av chiafrø

Chiafrø har på kort tid blitt blant de mest populære frøene hos helsebevisste nordmenn. Ikke så rart kanskje siden de er svært næringsrike. Blant annet på fiber, protein og sunne fettsyrer. Og visste du at du enkelt kan plante chiafrø hjemme? Det tar kun noen dager før de spirer, og disse kan i likhet med selve frøene også anvendes i mat. Ikke sikkert du får chiafrø på biblioteket, men de selges i alle fall i de fleste matbutikkene. Fremgangsmåte? Dryss frøene på vått tørkepapir eller bomull, sørg for at det er godt med fukt hele tiden og gjerne litt godt lys. Det tar ikke mange dagene før de er ferdig.

Frøbibliotek er et prosjekt hvor intensjonen er å fremme økt biodiversitet, som er biologisk mangfold. Slik kan vi alle bedre ivareta natur og miljø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *